Recesijski startup: Auditivno brandiranje

Priznajmo, recesija nije idealno doba za pokrenuti vlastiti, samostalni projekt i okušati se u poduzetničkim vodama. Ali postoji li zapravo bolji trenutak za riskirati sve i umjesto sjedenja skrštenih ruku napraviti sve da vaš skriveni talent, djetinji san ili samo hir mašte dođe na svjetlo dana.

Bez da ulazimo u duboke političke priče i igre, ovo je mali vodič za hrabre ideje u opasnom svijetu.

Biranje zvučnog imena

Iz osobnog iskustva, mnogi ljudi se bore sa izborom imena za projekt. Da li da bude simbolično, kratko, strano, od kuda početi, da li je već zauzeto?

Iako je pravila mnogo i u biti nema niti jednog, ovo je par trikova iz naših rukava.

Značenje

Koliko god da je simpatično izabrati strano ime (svi vi koji jeste, nemojte misliti da vam solimo pamet) testirajte ga. Recite ga prijateljima jednom, napišite ako treba i provjerite da li ga se sjećaju za par dana. Ako ga se ni vi ne možete sjetiti, to je već naznaka problema. Želite ime koje će te, u idealnim uvjetima, ponoviti jednom i koje će ostati duboko utisnuto u pamćenje te osobe.

Nedavno smo imali sastanak na kojem smo objašnjavali moć podsvijesti i emocionalne komponente za brand dječjih igračaka. U ovakvom slučaju, naš prijedlog je bila riječ koju sama djeca izgovaraju, izvrnuta riječ koja kad ju pročita majka (koja je kupac) će se automatski sjetiti svog djeteta. A dijete će raditi svoj marketing svima ponavljajući riječ koju može izgovoriti i lako zapamtiti. Emocija i značenje. Ako se bavite kreativnim vodama, naravno da su mogućnosti veće i šire, ali što se više približite onom već zapisanom u umu vaših potencijalnih kupaca, to će vas lakše povezati sa sjećanjima i asocijacijama i morat ćete utrošiti toliko manje sredstava da vas zapamte.

Vaše ime

Dobra opcija za izgradnju branda, često vidljivo u modnom svijetu, je vlastito ime kao brand. Što čitljivije i zvučnije ime, to je veća opcija da ćete se odlučiti za njega. Moje ime, Senka Rašić, da si sama dajem savjet, ne bi bio idealan izbor za ime branda. Pod broj jedan, ne mogu ga tako lako izvesti u strani svijet i tu bih naišla, sasvim sigurno, na par problema. Ali ako bih krenula sa Sen, kako me mnogi zovu.. tu bih već bila na dobrom tragu. Nedavno sam čitala o Sonji Lamut i njeno ime je idealan prikaz imena kao branda koje je zvučno, kratko i kreativno. A vjerujem da će ga zapamtiti i u zemljama van drage naše jer, kako bi se reklo tamo, it rolls off the tongue.

Domena

U svijetu postoji gotovo 150 milijuna registriranih .com domena. Želite ugrabiti najbolju, to je razumljivo. Ako je .com i .hr zauzeta, probajte se igrati sa ekstenzijama stranih zemalja. Npr. look.at je lako pamtljiv i zgodan način za iskoristiti ekstenziju u vlastitu korist. Ako je vaše ime zauzeto na svim domenama, onda je to možda znak da trebate drugo ime. I zapamtite, svaki dan se u prosjeku kupi više od 100 tisuća .com domena, ukradite ju odmah ako ju nađete. Ili kako volimo reći, bolje biti prvi, nego izgubiti domenu.

S obzirom da je ovo recesijski start up, u idućem postu otkrivamo tajne zašto je dobar vizual zlata vrijedan (tu mislimo na logotip i popratne materijale) i kako do web stranice koja je dobra, a koju si možete priuštiti - nešto što možda i ne bi trebali :)