Što web stranica mora i što baš ne bi smjela

Ako ste ikada o jednom te istom projektu razgovarali zasebno s dva različita web dizajnera ili web developera, vrlo vjerojatno ste naišli na barem tri različite filozofije o tome što bi vaša web stranica trebala biti, kako bi trebala izgledati i kako bi se trebala promovirati - ako ikako.

Iako vrlo zanimljiv, ovaj ćemo sociološki fenomen ostaviti za neku drugu raspravu i u potpunosti se posvetiti web trendovima za 2013. godinu te jednostavnoj logici kreiranja i održavanja vaše web prisutnosti i prepoznatljivosti.

Trebate li uopće web stranicu?

Ono što vam je zasigurno potrebno je web prisutnost - čim značajnija web prisutnost - a ukoliko vas vlastiti resursi ograničavaju u igranju na svim dostupnim poljima pokušajte saznati na koji način možete doprijeti do što većeg broja željenih korisnika.

Agencija (ili pojedinac) s kojom želite surađivati u roku od samo par sati mora vam biti sposobna dostaviti točne podatke o broju pretraga ili broju korisnika koji koriste određeni web servis. Kroz samo par sati morali bi ste raspolagati informacijom za koji od top pet vaših proizvoda ili usluga postoji najveći interes te na koji se način najlakše i najbrže predstaviti željenoj publici.

Postojeći servisi i kanali komunikacije

Nudite li primjerice nešto što bi bilo relativno jednostavno prezentirati putem video formata, otvaranje YouTube kanala mogao bi biti najbrži put ka kreiranju kvalitetne web prisutnosti. Povezivanje s Facebook stranicom i Twitter profilom ovisi o ciljanoj dobnoj skupini, ali najčešće ne šteti - ukoliko se navedeni servisi pametno vode.

U ovom vam slučaju vlastita web stranica nije potrebna sve dok ne zaključite kako stvorenoj bazi korisnika možete ponuditi nešto više. Kreiranjem vlastitog web servisa ili web trgovine ostvarujete puno veću mogućnost komunikacije i daleko veći uvid u ponašanje korisnika.

Trebam web stranicu

Ukoliko temeljem svih statističkih analiza ustvrdite kako vam je web stranica jedino logično rješenje - započnite polako. Kreiranjem stranice koja će se orjentirati na vaš core proizvod (ili ono što je najtraženije), istovremeno ostavljajući mogućnost nadogradnje, postižete jednostavnost prezentacije.

Jednostavnost je danas na cijeni iz dva vrlo bitna razloga. Prvi je brza dostupnost informacije kojom želite zaokupirati posjetitelja stranice. Upisom određenog pojma u tražilicu korisnik je dobio nekoliko tisuća rezultata. Vrlo vjerojatno neće otići dalje od prve dvije stranice. To je ipak 20-ak klikova koje ne želi pritisnuti. Prva stranica koja mu unutar 3-5 sekundi ponudi traženu informaciju biti će nagrađena.

Drugi je razlog internog karaktera jer testiranjem stranice možemo kroz kratak period saznati dobitnu kombinaciju koja najviše konvertira odnosno pretvara obične posjetitelje u korisnike i kupce. Kroz određeni period možemo simultano vrtiti dvije ili tri verzije jedne te iste stranice te vam nakon nekog vremena sa sigurnošću pokazati koja je verzija najprofitabilnija.

Dakle, što web stranica mora sadržavati?

Da bi bila imalo konkurentna, vaša se web stranica mora sastojati od slijedećih komponenti izrađenih po posljednim standardima i pravilima.

Osnovni SEO (Optimizacija za tražilice)

Pravilan i čist kôd stranice, brzo učitavanje, kvalitetna semantička struktura, optimizirane slike i skripte, meta tagovi i naslovi preporučene dužine, linkovi pogodni za tražilice, microdata mehanizmi te mnogi drugi pozadinski elementi čine dobar krvožilni sustav svake web stranice. Bez osnovne optimizacije za tražilice vaša će stranica zauvijek plutati u bespućima dalekih, predalekih rezultata.

Optimizacija tekstova za tražilice nešto je što se radi individualno za svaki tekst i ovisno o promociji željenog pojma - gdje svejedno treba imati na umu sveukupnu vrijednost pojmova i riječi koje želimo asocirati uz kompletnu web stranicu.

Sustav za samostalno upravljanje sadržajem (CMS)

Prije nepunih pet godina stranice s CMS-om u prosjeku su bile 200-300 posto skuplje od običnih stranica. Dolaskom besplatnih open-source CMS sistema na tržište, programi poput Wordpress-a i Joomle ili Drupal-a i nekih drugih u potpunosti su preuzeli primat i omogućili svima jednostavno samostalno upravljanje vlastitim web stranicama.

Imati mogućnost preko noći, iz kreveta i preko mobitela ažurirati svoje stranice, kada vam se u ponoć upali ona poznata briljantna lampica - neprocjenjiva je vrijednost, a danas dostupna svima.

Većina web dizajnera i agencija vrlo vjerojatno će vam naplatiti instalaciju i prilagodbu ovih besplatnih sustava. Ali ćete za razliku od nedavno platiti samo simboličan iznos. Prije pet godina CMS je koštao oko 20 tisuća kuna, danas je 10 posto od tadašnje cijene maksimalan iznos koji možete očekivati.

Unikatnost i svježina sadržaja

Originalnost baš svih sadržaja koje vaša web stranica producira iznimno je važna. Zahtijevajte od svoje agencije kvartalno izvješće o potencijalno kopiranim tekstovima i slikama te inzistirajte na uklanjanju istih s tuđih stranica. Tražilice će znati ukoliko je netko ukrao vaš sadržaj, ali korisnik neće. Jedna jedina kopirana rečenica može otjerati i najzagrijanijeg potencijalnog kupca - stoga, originalnost u glavu i oprezom po tražilicama.

Čime god da se bavite, vrlo vjerojatno ćete prilagoditi svoje ponašanje kupcu u situaciji jedan na jedan, ali vi ste ti koji znaju materiju i koji će na sebi svojstven način pokušati prodati određenu uslugu ili proizvod. Ono što je sigurno, razgovor neće započeti rečenicom: “Tvrtka TaDamTaDam d.o.o., Zagreb, za proizvode i usluge započela je 2007. godine i uspješno...”. Razgovor s kupcem oči u oči započet će na puno opušteniji, vama prirodniji način.

Na webu ne pričate s nikime i pričate sa svima. Stoga se ne možete prilagoditi nikome do sebi. Vaša osobnost je jedinstvena i vaša bi web stranica trebala odisati tom istom jedinstvenošću.

Naravno, nisu svi nadareni za pisanje ili jednostavno nemaju vremena sjesti za tipkovnicu bez da vam telefon ne zazvoni nebrojeno puta. Nekoliko natuknica o srži vašeg poslovanja, vašeg proizvoda ili usluge dobrom će copyrighteru biti i više nego dovoljno.

Povežimo sada SEO i CMS i dobili ste puni proizvod. Vašoj kontakt osobi u web agenciji pošaljete 10-ak natuknica teksta kojeg želite objaviti. Ta osoba napiše karticu i pol teksta optimiziranog za tražilice. Ubaci tekst u CMS koji zahtjeva vaše odobrenje za objavu. Vi posjetite vlastitu stranicu, pročitate tekst i kliknete - objavi. Unikatnost, optimizacija i dostupnost u bilo kojem trenutku. To je norma koju morate očekivati.

Ujednačeni prikaz na svim platformama

Web stranica mora izgledati identično ili koliko je god bliže moguće na svim internet preglednicima i što je još važnije, na svim platformama. Prikaz stranice za Firefox i Chrome vjerojatno se neće puno razlikovati, ali prikaz u starijim Internet Explorer preglednicima mogao bi izgledati stravično.

Većina developera najradije bi izignorirala ovaj problem ali 5-10 posto korisnika koji gledaju vašu stranicu starijim IE preglednicima, vjerojatno će se okrenuti u drugom smjeru baš kao što su i developeri zažmirili na probleme koje IE pruža. A problemi su rješivi i vaše je pravo inzistirati na ujednačenom prikazu za sve preglednike iznad 5 posto posjećenosti.

S druge strane obaveza developera je uvjeriti vas kao klijenta na nužnost razvoja adekvatnog prikaza stranice na tabletima i mobitelima. Većina vas još nije spremna za ovaj korak jer iziskuje 15-30 posto veću cijenu kompletnog projekta, ali to vrijeme stiže.

Ujednačeni, ili bolje rečeno adaptirani, prikaz za sve vrste pregleda vaše stranice postaje apsolutna nužnost. Želite li prihvatiti ovu realnost danas ili kroz pola godine i dalje je na vama, ali uzmite u obzir da korisnik koji u isto vrijeme surfa na laptopu, gleda u mobitel, sluša internet radio i priča sa svojom kćeri vrijedi daleko više od onoga koji drži daljinski upravljač.

Na vama je da stremite ka tom korisniku jer sve ih je više, a na nama je da vam omogućimo pristup, da vas prezentiramo kao valjanog sugovornika.

I da sumiramo

Sve danas napisano kroz dvije će godine biti stara novost, još uvijek relativno relevantna, ali nešto što je bilo i odlazi. Kroz pet godina ovaj će tekst biti fosilizirana relikvija. Kroz deset će godina ovaj način komunikacije biti samo zabavan, kao nama Morseov kôd danas. Svijet se mijenja, a na nama je da aktivno sudjelujemo.